3. Wees transparant en gebruik open source
Open source is de manier van werken waarbij de makers van systemen de broncode openbaar beschikbaar maken met een opensource-licentie. Hierdoor kan iedereen de software bekijken en hergebruiken. De overheid volgt het beleid ‘Open, tenzij’: software van de overheid moet zoveel mogelijk open source zijn, behalve als er goede redenen zijn om de software niet beschikbaar te maken.
Belangrijke redenen
- Transparantie - Iedereen die dat wil, kan zien hoe de software werkt en in elkaar zit. Dit leidt tot vertrouwen in digitale diensten van de overheid.
- Hergebruik - Verschillende overheidsinstellingen, ondernemers en inwoners kunnen samenwerken aan software, en van elkaar leren. Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van elkaars ideeën, en samen sneller innoveren.
- Wet van Linus - Iedereen kan fouten of risico’s ontdekken en onderzoeken. Dit vergroot de veiligheid en betrouwbaarheid van bijvoorbeeld apps en inlogmethodes.
- Innovatie - Doordat open software herbruikbaar is, kan open source werken innovatie en ontwikkelprocessen versnellen. Overheden kunnen bijvoorbeeld software van elkaar gebruiken. Dit voorkomt dubbel werk en onnodige kosten. Ook is de overheid niet afhankelijk van één softwareleverancier. Zo voorkom je "vendor lock-in".
- Woo en Who-compliant-by-default.
- Als je Open Source werkt is de voortgang van een project inzichtelijk, en dus ook de besteding van overheidsgelden.
Bronnen
Meer over Open Source
In dit hoofdstuk van onze kennisbank vind je tools, standaarden en tutorials over Open Source werken.