Developer Portal

Eén plek voor developers die voor of met de overheid ontwikkelen

Ga naar hoofdinhoud

Gouden API Award voor CPA Register API

· 3 minuten leestijd
Kennisplatform API's
Strategische en tactische vraagstukken rond het ontwikkelen van API's

gouden api

Op 11 december 2024, tijdens de IBDS Stelseldag, heeft het Kennisplatform API's de Gouden API Award uitgereikt voor de CPA Register API gemaakt door Justid. Deze API zorgt ervoor dat je eenvoudig digitale contracten kunt maken en beheren voor gegevensuitwisseling op Digikoppeling. Een eervolle vermelding ging naar de Basisregistratie Ondergrond - Grondwatermonitoring API van TNO die het samengesteld bevragen van grondwatermonitoringsdata mogelijk maakt. Ook de TOMP-API van DAT.Mobility voor het slim en efficiënt delen van mobiliteitsdata tussen Mobility-as-a-Service-platforms en vervoersaanbieders, kreeg een eervolle vermelding.

EMREX: Europese standaard voor gegevensuitwisseling in het onderwijs

· 4 minuten leestijd
Joost Farla
Implementatie ondersteuner - Developer Overheid NL

EMREX is een gestandaardiseerd Europees netwerk, ontworpen om de uitwisseling van studieresultaten (diploma's, certificaten, etc.) tussen onderwijsinstellingen en andere belanghebbende organisaties te vergemakkelijken. Het speelt een belangrijke rol in het internationale onderwijslandschap, omdat het studenten en onderwijsinstellingen in staat stelt om studiegegevens snel, veilig en betrouwbaar te delen.

De pros en cons van back-end programmeertalen bij de Nederlandse Overheid

· 4 minuten leestijd
Tom Ootes
Developer Advocate - Developer Overheid NL

Programmeertalen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van software, zowel voor de back-end als de front-end. Er zijn diverse open-source programmeertalen beschikbaar die door overheidsorganisaties en bedrijven worden gebruikt. In dit artikel bekijken we enkele van de meest gebruikte programmeertalen door Nederlandse overheidsorganisaties en vergelijken we hun voor- en nadelen.

5 nadelen van "eilandjesvorming" en 3 tips om onderlinge samenwerking te stimuleren

· 4 minuten leestijd
Open Source Werken
Community voor Open Source werken bij de overheid

Dit artikel verscheen eerder op opensourcewerken.nl.

Terwijl software development bij uitstek een werkveld is waarin samenwerking vereist is, kampen veel organisaties met "eilandjesvorming". Teams werken geïsoleerd van elkaar, met weinig onderlinge afstemming. Dit leidt tot een gebrek aan eenheid in het gebruik van technieken, zoals programmeertalen en libraries.

Wat is het resultaat? Een wildgroei van verschillende codebases zonder handleidingen die later onderhoudsproblemen veroorzaken. Ik zet een aantal van de nadelen voor management en developers op een rij.

Generieke IPv6 proxy voor Azure

· 3 minuten leestijd
Digilab
Innovatiewerkplaats voor het Federatief Datastelsel

Azure Kubernetes Service ondersteunt momenteel geen IPv6 als je network policies wilt gebruiken (bron). Om de applicaties die in het AKS-cluster draaien toch beschikbaar te maken via IPv6, hebben we bij Digilab een generieke IPv6-proxy ontwikkeld. Deze is gepubliceerd als Terraform-module en eenvoudig om te gebruiken. De module zet een dual-stack virtuele machine op die te benaderen is via IPv6 en als proxy fungeert naar een IPv4-bestemming, zoals een load balancer voor een AKS-cluster of een andere IPv4-bestemming.

Design-first of code-first API ontwikkeling?

· 4 minuten leestijd
Joost Farla
Implementatie ondersteuner - Developer Overheid NL

Als je gaat starten met het ontwikkelen van een API zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. In de praktijk zie je grofweg 2 verschillende methoden: "design-first" en "code-first". In dit artikelen leggen we uit wat de verschillen zijn en waarom de "design-first" aanpak wat ons betreft de voorkeur heeft.

De kracht van Open Source: hoe jij als developer beleidsmensen overtuigt van Open Source werken

· 4 minuten leestijd
Tom Ootes
Developer Advocate - Developer Overheid NL
Open Source Werken
Community voor Open Source werken bij de overheid

Waarom zou je als developer open source werken? Open source software heeft voordelen voor jou en de organisatie waarvoor je werkt. Daarnaast is open-source sinds 2020 verankerd in de wet. Software die de overheid maakt (of laat maken) moet zo veel mogelijk open source zijn, dit is vastgelegd in de beleidslijn 'Open, tenzij'. Dit betekent dat overheidsorganisaties verplicht zijn hun software open source te maken, tenzij ze goede redenen hebben om dit niet te doen. Het is dus gewoon verplicht. Maar wat zijn redenen om het als developer daarnaast zelf te willen? En hoe overtuig je de mensen om je heen? Dit is deel 1 uit een reeks van 2 artikelen.

De uitdagingen bij API orkestratie

· 4 minuten leestijd
Joost Farla
Implementatie ondersteuner - Developer Overheid NL

Iedere gebruikerstoepassing heeft een specifieke informatiebehoefte, die in veel gevallen meerdere databronnen overstijgt. Toepassingen moeten in dat geval in staat zijn om op een betrouwbare manier gegevens van meerdere bronnen te raadplegen en waar nodig met elkaar te combineren tot het gewenste informatieproduct in de ‘taal’ van de gebruiker.

Waarom zijn API design rules zo belangrijk?

· 3 minuten leestijd
Joost Farla
Implementatie ondersteuner - Developer Overheid NL

Al sinds 2020 staan de REST API Design Rules op de pas-toe-of-leg-uit lijst van het Forum Standaardisatie, wat maakt dat deze verplicht zijn gesteld voor alle Nederlandse overheidsorganisaties. Deze design rules beschrijven een set regels waar een REST API aan zou moeten voldoen, met als doel meer uniformiteit aan te brengen in het informatielandschap van de overheid. In dit artikel geven we een aantal argumenten waarom API design rules zo waardevol zijn.