developer.overheid.nl

Ontwikkelaarsportaal van de Nederlandse overheid

Ga naar hoofdinhoud

Zo overtuig je je manager ervan dat open source werken slim is

· 8 minuten leestijd
Tom Ootes
Developer Advocate - developer.overheid.nl
Open Source Werken
Community voor Open Source werken bij de overheid

Open source werken wint snel aan bekendheid binnen de overheid – en dat is niet zonder reden. Het stelt organisaties in staat van elkaar te leren, en het kan voorkomen dat ze afhankelijk worden van leveranciers. Ook is het inmiddels wettelijk vastgelegd dat overheidsorganisaties open source moeten werken. In 2020 is vastgelegd in de beleidslijn ‘Open, tenzij’, dat software die wordt ontwikkeld door de overheid "open source by default" moet zijn. Ook onderschrijven de Wet open overheid (Woo) en Wet hergebruik overheidsinformatie (Who) dat overheidscode openlijk beschikbaar zou moeten zijn. Meer info over waarom open source werken een goed idee is vind je op opensourcewerken.nl.

Nieuwe versie developer.overheid.nl

· 8 minuten leestijd
Dimitri van Hees
Product Owner - developer.overheid.nl

De vernieuwde versie van developer.overheid.nl is live! Met deze update zetten we een grote stap richting een centrale, open en toegankelijke plek voor softwareontwikkeling binnen de overheid. We zijn er nog niet, maar onder het mom van release early, release often, hebben we de eerste grote koerswijziging alvast doorgevoerd. In deze post leggen we uit wat we van plan zijn, waarom we dat gaan doen en hoe we dat gaan realiseren.

Werkgroep Notificaties

· Een minuut leestijd
Kennisplatform API's
Strategische en tactische vraagstukken rond het ontwikkelen van API's

Het Kennisplatform API's gaat op woensdag 12 maart 2025 aan de slag met notificaties, dit patroon is geen REST API maar we merken wel dat dit onderwerp leeft (meeste stemmen bij laatste bijeenkomst kennisplatform APIs). We hebben nu al een standaard: Cloudevents. Die gaat over de inhoud van notificatieberichten. Maar nog drie onderwerpen staan open:

Haven en Infra as Code: samen naar een Digitale Standaard voor de Publieke Sector

· 2 minuten leestijd
Digilab
Innovatiewerkplaats voor het Federatief Datastelsel

Het Haven-project werkt al geruime tijd aan een digitale infrastructuur die de Nederlandse publieke sector toekomstbestendig moet maken. Nu Digilab de Haven-standaard heeft omarmd, is het nieuwe project ‘Infra as Code’ van start gegaan. Dit project, samen met Digilab, richt zich op het ontwikkelen van een flexibele standaard waarmee publieke organisaties applicaties veilig en efficiënt kunnen hosten, ongeacht het onderliggende systeem. Digilab fungeert als proeftuin waarin de standaarden worden getest en verbeterd, met bijdragen vanuit de markt en overheid. Deze aanpak biedt niet alleen technische voordelen, maar opent ook de deur naar nieuwe vormen van samenwerking in de publieke sector.

Gouden API Award voor CPA Register API

· 3 minuten leestijd
Kennisplatform API's
Strategische en tactische vraagstukken rond het ontwikkelen van API's

gouden api

Op 11 december 2024, tijdens de IBDS Stelseldag, heeft het Kennisplatform API's de Gouden API Award uitgereikt voor de CPA Register API gemaakt door Justid. Deze API zorgt ervoor dat je eenvoudig digitale contracten kunt maken en beheren voor gegevensuitwisseling op Digikoppeling. Een eervolle vermelding ging naar de Basisregistratie Ondergrond - Grondwatermonitoring API van TNO die het samengesteld bevragen van grondwatermonitoringsdata mogelijk maakt. Ook de TOMP-API van DAT.Mobility voor het slim en efficiënt delen van mobiliteitsdata tussen Mobility-as-a-Service-platforms en vervoersaanbieders, kreeg een eervolle vermelding.

EMREX: Europese standaard voor gegevensuitwisseling in het onderwijs

· 4 minuten leestijd
Joost Farla
Implementatie ondersteuner - developer.overheid.nl

EMREX is een gestandaardiseerd Europees netwerk, ontworpen om de uitwisseling van studieresultaten (diploma's, certificaten, etc.) tussen onderwijsinstellingen en andere belanghebbende organisaties te vergemakkelijken. Het speelt een belangrijke rol in het internationale onderwijslandschap, omdat het studenten en onderwijsinstellingen in staat stelt om studiegegevens snel, veilig en betrouwbaar te delen.

De Toekomst van Federatieve Toegang

· 3 minuten leestijd
Digilab
Innovatiewerkplaats voor het Federatief Datastelsel

Op 22 oktober 2024 kwamen beleidsmakers, technische experts en andere belanghebbenden samen tijdens het evenement 'De Toekomst van Federatieve Toegang' in Utrecht. Dit evenement bood een platform voor het bespreken van de juridische en technische uitdagingen die gepaard gaan met federatieve samenwerking en veilige gegevensuitwisseling binnen de overheid. Belangrijke thema's zoals standaardisering, privacy, beleidsmatige controle en innovatieve technische oplossingen werden behandeld in interactieve sessies, met als doel om gezamenlijk een toekomstbestendig model voor federatieve toegang te ontwikkelen.

Dynamische toegang en vertrouwen: de sleutel tot federatieve samenwerking

· 3 minuten leestijd
Digilab
Innovatiewerkplaats voor het Federatief Datastelsel

In deze blog legt Marc de Boer, Product Owner VNG, uit waarom traditionele toegangsbeheer niet meer volstaat en hoe dynamische oplossingen, zoals ABAC en PBAC, nodig zijn voor veilige en efficiënte gegevensdeling. Hij benadrukt het belang van vertrouwen in federatieve samenwerking en nodigt uit om dit verder te bespreken tijdens het evenement De Toekomst van Federatieve Toegang.

5 nadelen van "eilandjesvorming" en 3 tips om onderlinge samenwerking te stimuleren

· 4 minuten leestijd
Open Source Werken
Community voor Open Source werken bij de overheid

Terwijl software development bij uitstek een werkveld is waarin samenwerking vereist is, kampen veel organisaties met "eilandjesvorming". Teams werken geïsoleerd van elkaar, met weinig onderlinge afstemming. Dit leidt tot een gebrek aan eenheid in het gebruik van technieken, zoals programmeertalen en libraries.

Wat is het resultaat? Een wildgroei van verschillende codebases zonder handleidingen die later onderhoudsproblemen veroorzaken. Ik zet een aantal van de nadelen voor management en developers op een rij.